HER OG DER

Her og Der

HER VISER VI NOEN AV VÅRE NYESTE BILDER, DE FERSKESTE ØVERST.

Her vil vi også kommentere enkeltstående saker som vi ønsker å ha en mening om.

07.07.2016. Fredag 27.06.2016 ble den nye brannstasjonen i Sulitjelma offisielt åpnet av ordfører Jørn Stene. Etter en noe omflakkende tilværelse noe spredt i Sulitjelma har nå den nye brannbilen og alt utstyr kommet inn under samme tak. Fauske kommune leier nå lokaler og har etablert brannstasjon i den gamle bensinstasjonen på Sandnes.

05.06.2016 skriver Jon Erik Eriksen på FB: Til dere (Kåre J Pettersen og Wenche Spjelkavik) som spent følger med på denne rysaren av en geologisk gåte så er siste nytt at Peter Midbøe og undertegnede har vært på befaring på lokaliteten i Balmi-elva denne helga. Vi fant fram takket være Sverre Martin Pettersen og etter litt diskusjon kom vi fram til at det dreier seg om lober eller puter i en lavastrøm som nå er omdannet til amfibolitt. De flotte lobene er nydelig bevart på tross av metamorfose og prosesser knyttet til fjellkjededannelse. En fin tur og en fantastisk lokalitet!

(Turen fant sted 04.06.2016. På bildet ser vi Jon Erik Eriksen til venstre og geolog Peter Midbøe til høyre. Til høyre i bildet ser vi del av lobene eller putene).

12.10.2015. Høsttur ved Balmielva.

Det er mange rare bergformasjoner som dukker opp i et tørtlagt elveleie. På bildene ser vi bl.a. jettegrytene, og området med alle "fotavtrykkene". Dette er mulig deformerte stromatolitter iflg. Jon Erik Eriksen. Dvs. strukturer i en sedimentær bergart dannet i en svunnen tid ved hjelp av grønnalger på grunt vann.


11.11.2015 Jon Erik Eriksen: Da har jeg sannsynligvis fått fasitsvaret på denne geologiske gåten, Kåre J Pettersen og Sverre Martin Pettersen. Via en kollega her i Harstad har bildene blitt studert ved Universitetet i Oslo av Professor emeritus Johan Petter Nystuen og her er svaret hans: "Ja, jeg hadde mistanke om at dette var Furulundformasjonen ( så den en gang på 60-tallet!). Da tror jeg at forklaringen som Arild (Andresen, professor emeritus :))og jeg skisserte trolig er korrekt: Dette er opprinnelig en leirskifer (ordovicisk?) med kalkknoller. Knollene har trolig hatt varierende karbonat/kvarts forhold, noe som vil avspeiles i hvilke metamorfe mineraler som blir dannet i knollene, fra ganske rene lettløselige marmorknoller til knoller med mer tungtløselige kalksilikatmineraler. Det er en utrolig flott blotning! Skulle gjerne ha sett den på nytt! Hils din entusiastiske kameraten din fra Sulitjelma og takk ham for dine gode bildene, som noen her ved UiO kanskje kan bruke i sine forelesninger eller i foredrag."


16.11.2015 Jon Erik Eriksen: Stromatolitt-teorien lever likevel! Jeg fikk følgende beskjed fra Nystuen her om dagen: "Forklaringen om at dette opprinnelig er kalkknoller, betyr ikke at din stromatolitthypotese er gal! På ingen måte. Det finnes typer stromatolitter som også danner slike karbonatknoller eller -linser. De har en særegen indre laminasjon. Skulle ha vært artig å ha sett på disse i felt engang!" Vi får ta og legge opp til en liten ekskursjon til denne lokaliteten til sommeren, Sverre Martin Pettersen og Kåre J Pettersen! Elva er vel stort sett tørrlagt hele sommeren utenom kraftige regnværsprioder?

15.08.2015. Kommunens flotteste skolesenter.

15.08.2015. Sandnessletta - nedenfor nyskola - har i år blitt opprustet med nytt kunstgressdekke.

Helga 14. - 16. august gikk historiens første UpNorth Festival av stabelen i Sulitjelma, med Industriområdet som kulisser. Bildene er fra lørdagens art-walk fra C kafe` til Industriområdet på Sandnes, Sulitjelma. Vi takker kunstnerne Borondo (es), DotDotDot (no), StayOne (no), Deih (es), Stein (no), M-City (pl) og Sabek (es).

11.02.2015. Vinterflom i Smolikbekken.

27.01.2015. I flere dager dreiv denne krabaten og fanget mus nedenfor huset i Fagerlia - på dagtid.

26.08.2014. Malmleiting i Sulitjelmafjellene. Det er et italiensk firma som kartlegger malmforekomstene i Sulisområdet på vegne av det australske selskapet Drake Resources.

21.04.2014. Ei jordugle patruljerer marka nedenfor huset. Det begynner å våres i Sulitjelma.

15.04.2014. Ei enslig kaie har vært på besøk i Fagerli i flere uker i vinter. Vistnok ikke observert her tidligere.

26.01.2014. Etter langvarig kuldeperiode har det dannet seg mange rare isformasjoner i den okerholdige Gikenelva i Sulitjelma.

07.12.2013. Vi GRATULERER CK Design AS med nytt utsalgssted og veldig trivelig kafé - CKafé - i den gamle Bakerigården ved COOP i Sulitjelma. Åpningstidene publiseres på Ckafés egne facebooksider(klikk på linkene).

Vi skriver juli 2013, og vi er vel tilbake etter 14 dager på vakre Kefalonia i Hellas, ei av øyene i Det Ioniske hav. Hvem skulle tro vi har vært og besøkt et land som vi i lengere tid har hørt befinne seg på konkursens rand? Her så vi ingen tiggere, ingen tyver og kjeltringspakk, bare svært hyggelige folk. Ingen søppel - reint overalt, kosting og rydding i gatene og langs veiene. En ble slått av de godt bevarte og vedlikeholdte bygningene - private som offentlige - og især alle de vakre kirkebyggene en fant overalt. Og vi kjørte over hele øya og besøkte alle de vakre småplassene og strendene, samme inntrykk fikk vi overalt.


Som et apropos til norske kirker som skriker etter vedlikeholdsmidler: I Dagbladet 14.juli leser vi at Norge gjennom EØS i årene 2004 - 2009, bidro med totalt 4.3 milliarder kroner til vedlikehold og restaurering av polske kirker. Iperioden 2012 - 2016 kan de polske kirkebygg fortsatt glede seg. Da vil de motta nye 4.5 milliarder EØS-kroner til samme formål.


Vel hjemme i Norge blir vi på Gardermoen lufthavn møtt med advarsel om organiserte tyvebander som stjeler bagasjen mens du ser en annen vei. Og noen timer i sentrum og på Sentralbanestasjonen forsterkes inntryk-ket; her bør en se seg for. I dag 13.07.2013 leser vi på nyhetene at Oslo-politiet må slippe løs igjen de utenlandske kriminelle som de har tatt inn for en eller annen forbrytelse fordi de ikke har kjent identitet. Så kan de bare fortsette faenskapet. Den vanlige nordmann forstår neppe dette; det må vel gå an å bure dem inne til de forteller hvem de er, før eller senere? Det skal jo ikke være slik at en ikke kan bevege seg trygt overalt, fordi myndighetene har ordnet det slik at her er det de kriminelle som rår. Da er det absolutt på tide med nye koster som har vilje og evne til å få bukt med denne dritten!

06.07.2013. Rognebærvinen begynner å "flaske" seg. I dag siste omstikking før tapping på flasker om 2-3 måneder - minst. Råstoff fra fjorårets rike rognebærår.

23.05.2013. Tre sentrale institusjoner i Sulitjelma; Kirka, Samfunnshuset og Sagatun. Men det har stormet rundt Sagatun i det siste etter at det ble oppdaget at fuktighet hadde trengt inn under det flytende golvet i en del av bygget. Enkelte politikere øynet en mulighet til å kunne stenge ned hele institusjonen. En privatperson som får fukt inn i kjelleren utbedrer skaden, graver opp rundt muren, drenerer og setter huset i stand. Men enkelte politikere syntes nok at huset bare skulle stå der og la forfallet gå sin gang, etter at de pleietrengende var blitt flyttet ut. En avgjørelse som i så fall neppe ville vært tuftet på andre kriterier enn forutintatthetog sneversyn. Heldigvis seiret fornuften. Sagatun er vel den flotteste helseinstitusjonen i indte Salten. Og noen skulle ikke hatt politiske verv.

01.05.2013. Tøffe Sulitjelma Musikkorps starter feiringen av dagen kl. 0800 i Fagerli i strålende vårvær!

07.03.2013. Over Vestfjorden mot fastlandet. Hamarøyskaftet i midten.

09.03.2013. Tidlig morgen på lofothavet.

12.01.2013. Skorpion i Sulitjelma! Denne vesle krabaten - for den er liten, ca. 2 mm mellom klospissene - oppdaget jeg tilfeldigvis da den krabbet over ei avisside foran ovnen, jeg skulle fyre opp for dagen. Dette er en harmløs Mosskorpion (Pseudoscorpiones). Den er sjelden i Norge. Den lever av andre småkryp, så den er faktisk nyttig sånn sett. Så har den en spesiell måte å forflytte seg på; den griper fast i et større insekt og slik kommer seg fram til nye jaktmarker. Den står også oppført på rødlista over truede arter. Det finnes ca. 15-16 arter av den i Norge, bl.a. dverg-, løv-, råte-, bark-, fugle-, ospe- og bergskorpion. Denne på bildet har nok kommet inn med bjørkeveden, og kunne like gjerne ha havnet i ovnen.

25.12.2012. Ved midnattstid møttes Månen og Jupiter! Det meldte nettavisene. Solsystemets største planet kunne skues nært inntil månen ved midnattstider første juledag - på de få stedene i landet hvor skyene ikke dekker for. – Da vil månen og Jupiter stå helt kloss på hverandre. De vil nærmest være «borti hverandre», før Jupiter, som beveger seg raskere på himmelen enn månen, går lenger og lenger bort, sier Norsk Romsenter.


I Sulitjelma kunne vi også beskue fenomenet. Personlig trodde nå jeg at Månen passerer foran massevis av synlige himmellegemer, men, men. Her er ihvertfall et bilde tatt fra Sulitjelma ved midnatts-tid....

Tjeldsund kommune har gitt tillatelse til oppføring av 5 fritidshus i strandsonen ved Kjærfjordstraumen. På bildet ligger området helt i venstre bildekant mot fylkesveien. Området er et viktig rekreasjons- og friområde. Det er kommet kraftige motreaksjoner på at kommunen har gitt tillatelse til å bygge fem fritidshus helt ned i strandsonen ned mot selve straumen.


I planbeskrivelsene heter det bl.a.:


3.6. Vilkår for barn og unge

I området er avsatt felles friareal for etablering av huske, sandkasse og andre lekeapparater. Videre vil barn og unge som deltakere i familie med fritidshus her få muligheter for aktiv fritid i tilknytning til sjø og friluftsliv så vel sammen med foreldrene som på egen hånd. Dette vil gjelde aktiviteter som:

- roing, padling og seiling i sjøen utenfor planområdet hvor foreldre og foresatte har god oversikt.

- fisketurer på sjøen enten sammen med venner eller foresatte

- bading, soling, grilling etc.


Kanskje burde en heller advare foreldrene mot å sende barn ut i denne skarpe tidevannsstrømmen, enten det er i kano eller seilbåt......

15.10.2012. Smeltehytta på industriområdet i Sulitjelma rives i disse dager, bare to av de opprinnelige solide betongmurene (fra 1970-tallet) står igjen av den opprinnelige hytta som sto ferdigstilt i 1929. Et landemerke på godt og vondt er i ferd med å forsvinne. Den høye stålkonstruksjonen oppe på disse murene ligger nå inne i bygningen og skal skjæres opp og sendes til en annen "smeltehytte" for å få nytt liv.

19.09.2012. Å bygge fem kilometer ny E6 i Nordland på 2 år levner ingen ære hverken til involverte kommune-politikere, fylkespolitikere fra Nordland, rikspolitikere på Nordlandsbenken eller Statens Vegvesen - i flere tiår tilbake i tid! Se også nettstedet http://www.veistatus.net/veistatus.php/ - interessant lesing.

Å kjøre Norge på langs kan være så som så - ihvertfall mens en befinner seg nord for Nord-Trøndelag. Det var akkurat det vi gjorde i midten av september 2012. På vei sørover i Nordland passerer en alle de smale og svingete vegstrekningene som har ligget slik i tiåresvis, knapt nok lappet på for å fylle hullene i vegbanen, telehevede grøftepasseringer, settinger, råtten asfalt, smal, svingete, bakkete, osv.

Innimellom ligger noen få korte lyspunkt hvor lokalpolitikere og Statens Vegvesen har greid å enes om en vegtrase. Det siste av disse lyspunktene er en strekning på noen få km ved Store Majavatn. I NAF Veibok 2010-2012 leser vi "NY E6 åpner i 2011".Og dette er nok alt som ble åpnet av nye Stamveg-strekninger i Nordland både i 2011 og 2012. Litt lengre nord mellom Brenna og Kapskarmo lages nå ny E6, lengde 5,0 km, ferdigstilt i 2013. Etter å ha kjørt hele Nordland fylke på langs så er dette eneste stedet hvor det arbeides for å få bort de farlige partiene på Stamvegen. Virkelig en stor skam - fem kilometer ny veg som blir ferdigstilt til neste år 2013.

Og flaskehalsene på E6 gjennom Nordland står i kø -

Ofoten med Tysfjord

Hamarøy med Ulvsvågskaret

Alle de mørke, smale tunnelene nord for Fauske

Øvre Saltdal

Dunderlandsdalen og sørover til Mo

strekningen mellom Mo og Mosjøen (med unntak av Korgfjelltunellen)

og hele strekningen til fylkesgrensen mot Nord-Trøndelag (med unntak av et stykke sør for Mosjøen og de få km med ny E6 som nevnt over)

Etter å ha passert fylkesgrensen og kommet inn i Nord-Trøndelag opplever vi en markant forbedring av vegstandarden etter hvert som vi kjører sørover. Langs Snåsavatnet retter vegen seg etter hvert ut og de farlige svingene blir borte. Her finner vi det siste partiet hvor midtstripen mangler p.g.a. manglende vegbredde. Men for en forskjell vi etter hvert opplever fra nordlandsvegen!

Jeg skal ikke beskrive Stamvegen videre gjennom trøndelagsfylkene og på Østlandet. Fra Stjørdal tar vi en avstikker fra Stamvegen og kjører R705/Østerdalen R3 til vi igjen kommer inn på E6 ved Mjøsa og videre på denne ned til Rygge. (Som et apropos; på hele denne strekningen finner vi ikke ett eneste hull i veibanen).

På tilbaketuren går ferden langs hele E6 gjennom Gudbrandsdalen. På E6 foregår det omfattende vegarbeider, særlig nord av Minnesund på østsiden av Mjøsa og i Gudbrandsdalen i Tretten-området. Sør for dette området finner vi design-autovern, design-midtdelere og design-overganger i design-rustjern, ja til og med et design-utedo suser vi forbi. Kontrasten blir stor når vi kommer inn i Nordland og må kneppe ned buksa inne i krattskogen, og helst ikke sitte for lenge i frykt for å måtte starte forbikjøringene på nytt på de trailerne en passerte før skitpausen.

Å kjøre Stamvegen E6 gjennom Nordland kontra resten av landet sørover er som å kjøre i to forskjellige land; nå vet vi at veistandarden i Norge som helhet ligger etter standarden i Albania. Hvilket land kan da Nordland sammenligne seg med?

Å bygge fem kilometer ny E6 i Nordland på 2 år levner ingen ære hverken til involverte kommune-politikere, fylkespolitikere fra Nordland, rikspolitikere på Nordlandsbenken eller Statens Vegvesen - i flere tiår tilbake i tid.

14.09.2012. Museumsbygget Smelthytta på Røros, bygget over ruinene av smeltehytta som brant i 1975 - altså en helt "ny smeltehytte". Sulitjelma Smeltehytte, verdens første elektriske kobbersmelteverk reist i 1928/29 skal nå rives (se Sulisavisa "Brann i Smeltehytta").

30.07.2012. Til tross for en våt og kald sommer; det spirer og gror i Sulitjelma. Her har vi funnet en viltvoksende Fjellflokk (Polemonium caeruleum) i full blomst i Fagerlia.

08.07.2012. "Christian Radic" på vei inn Tjeldsundet sørfra.

09.06.2012. Granhei med Langvatnet, Glastunes i bakgrunnen.

03.06.2012. 5-6 tomme ølbokser i en forseggjort bålplass i vakre Granhei-området; ikke så mye å bråke for akkurat. Ikke så mye å bli dum i haue av heller, så da må det vel være lite der fra før siden en ikke maktet å ta skiten sin med seg tilbake. Granhei-området - særlig landtunga ut til Odden er et svært vakkert område, men desverre sterkt forurenset av søppel og drit. Her samler austavinden det meste som flyr gjennom lufta. I år har det vært fokusert på rydding av strandsonene i Salten. En ryddeaksjon rundt Langvatnet (inkludert landtunga ut til Granheiodden) hadde også gjort seg hvert år. 

07.04.2012. Også Albert ser fram mot våren.

24.03.2012. Noe av fangsten fra lofotturen ble hengt...

29.02.2012. Snart kommer tjelden til Tjeldøya.

22.01.2012. Søndagstur til Jakobsbakken.

31.12.2011. I strålende vintervær med 14 minusgrader og et gyllent lys over sørhimmelen som bærer bud om lysere dager, hadde vel 80 personer funnet veien til Samfunnshuset og Fakkeltoget som gikk til Coop-en (to ganger rundt Coop-en) og tilbake. Sulitjelma Nærmiljøutvalg sto som arrangør av dette første fakkeltoget i Sulis, et prikkfritt gjennomført opplegg sikkert ledet av Egil. Innsamlede midler går til inntekt for hjertesyke barns familiesamling i Sulitjelma på ettervinteren. Etter toget ble det anledning å varme seg inne i kafeen på Samfunnshuset med kaffe eller saft og kaker. Samtidig med fakkeltoget kl. 1400 ble det tent varde på Sagmo. Samlingen ble avsluttet med fyrverkeri ved Samfunnshuset. Fakkeltog ble også arrangert på Fauske og Valnesfjord til inntekt for samme formål.

08.11.2011. I år må det vel ha blitt mus på alle.....ihvertfall i Sulitjelma.

11.10.2011. 7. oktober i år fikk "Flipper", "Festus", "Sorjus", "Nødfaring" og "Åge" komme ut i dagslyset og frisk luft etter å ha vært innestengt i mange år i mørke og dårlig gruveluft en kilometer inn i Grunnstollen. Ute på gruvetippen fikk dermed "Lotte" selskap av disse fem lokene, de tre førstnevnte elektriske, de to siste diesellok. Les hele historien på http://www.sulisavisa.no/ for 2011 (Gamle lok ser dagens lys), og se flere bilder på http://www.sulisavisa.no/Foto46.htm.

11.10.2011. 1. oktober gikk årets siste fly fra Bodø til Kreta. Bildet er fra en av de tre gråværsdagene vi hadde der nede.

11.09.2011. Mye skal "ordnes" før vinteren setter inn. Også høyhesten har sitt å "stri med" like før kulden setter inn for alvor. Høyhest er et av de mange navnene på Stankelbein (Tipuloidea) eller myhank, som er en over-familie av mygg.

17.09.2011. Også Kjærfjord Båtforening har sitt å stri med, men på et annet plan enn høyhesten over.. Den gamle flytebrygga blir i disse dager oppgradert med utskifting og reparasjoner, bl.a. legges helt nytt gangdekke på hele brygga.

19.09.2011. Denne dagen observerte jeg minst 5-6 store flokker med gjess på trekk sørover over Tjeldsundet.

08.08.2011. I sommer startet utbedringene av fv. 824 i Tjeldsund kommune. Bildet over viser arbeidene i Fjelldalskaret. Før 1. januar 2010 var vegen riksveg. Etter at forvaltingsreformen trådte i kraft har vegen status som fylkesveg.

Det samme gjelder for fv. 830 mellom Finneid og Daja/Sulitjelma. Også denne vegen ligger nå under Nordland fylke sitt forvaltningsansvar. Og 17.08.2011 kom gladmeldingen om at Nordland fylke omdisponerer midler slik at det avsettes 5 millioner kroner som i første omgang skal brukes til drenering/reasfaltering i de svært dårlige tunnelene. Dette var skikkelig positivt og en god start fra de nye forvalterne.

24.07.2011. Bærtida står foran oss. Her ei lita moltemyr nedenfor Sagmo i Sulitjelma.I bakgrunnen husene i Emil Knudsens vei.

11.07.2011. Sommerstid er også cruse-skipstid også i Tjeldsundet. Ved 16-tiden gikk cruiseskipet "Saga Ruby" inn i Tjeldsundet for nordgående. På bildet over passerer skipet utenfor Dragland. Vi ser Klubbskjerene i forgrunnen. Disse ligger like sør for selve Klubben på Dragland, hvor det tidligere ble tørket klippfisk. I bakgrunnen ligger Strandstinden innhyllet i tåke.

"Saga Ruby" ble opprinnelig bygget for Den Norske Amerikalinjen i 1973, og seilet da under navnet "Vistafjord".

Fra Wikipedia: MS Saga Ruby is a cruise ship owned and operated by Saga Cruises. She was built as the combined ocean liner/cruise ship MS Vistafjord in 1973 by Swan Hunter Shipbuilders in the United Kingdom for the Norwegian America Line. In 1983 she was sold to Cunard Line, retaining her original name until 1999 when she was renamed MS Caronia. In 2004 she was sold to her current owners.

11.07.2011. "Saga Ruby" har her passert Klubben på Dragland med den gamle butikkbygningen til venstre i bildet.

13.07.2009 hadde vi et annet bilde av et cruse-skip på vei nordover i Tjeldsundet, nemlig "Saga Rose". Tekst til dette bildet: MS "Saga Rose" er gamle "Sagafjord" som ble bygget for Den Norske Amerikalinje i 1964, "Saga Rose" eies i dag av Saga Cruises og er ute på sin Farewell to Norway Tour, i det hun skal ut av drift etter årets sesong.

22.06.2011. Et sangsvanepar med fire unger på et tjern en plass ved Sulitjelma. Se flere bilder av svanene.

19.06.2011. Fjelltjæreblomsten blomstrer nå for fullt i Sulitjelma. Vi finner den overalt, men særlig der det er malmforekomster og slagghauger. F.eks. disse som vokser rundt i skråningen ved råmalmsiloene på Sandnes.

Fjelltjæreblom har tidligere blitt brukt i leting etter metall, ettersom den er en indikator på tungmetaller i grunnen, som kobber, sink og nikkel. Fjelltjæreblom er truet regionalt.

Fjelltjæreblom er en 10-15 cm høy plante som er vanlig i fjellet, men den fins også noen steder i lavlandet. Blomstene er mørkerosa og bladene blågrønne. Den vokser i bergsprekker og på grus, og den trives der hvor det er tungmetaller i jorden, for eksempel der hvor det er malmforekomster og slagghauger. Den kalles også for kobberblom.

09.06.2011. Galmejåkhå i all sin prakt

09.06.2011. Med stor snøsmelting "oversvømmes" Sulitjelma av fordums storelver. Her er det Lomielva som viser seg fram, enn så lenge.

29.05.2011. De som er små kan også glede seg over naturens fargeprakt.

31.05.2011 er det 200 år siden barken "PATRIOT" ble kapret sørvest av Lødingen ved Kjeøya. Les om den utrolige historien på www.sverrep.com/kjerstad/patriot.html, hvor du også finner linker til andre sider som beskriver hendelsen. Kilde: Maleri av "Forsøget" etter at skipet hadde fått norske eiere. Bildet er malt i Brest i 1816.

(Foto: Trondhjems Sjøfartsmuseum)

13.05.2011. Første halvdel av mai på Kreta, og hele øya bugner av blomster og frodighet. Også valnøtt-treet strutter av fruktbarhet der det viser seg fram i Botanical Park of Crete utafor Chania.

20.04.2011. De er på vei alle trekkfuglene. Rundt foringsplassen i Fagerli har vi allerede hatt besøk av rødstrupe, bokfink, stær, svarttrost, grønnsisik, gulspurv, gråtrost... Men denne karen - en grønnfink - har vi hos oss hele vinteren.

17.04.2011. En grå aprildag. Et malmskip - eller malmbåt - har ankret opp nord for Lødingen i påvente av lasteplass i Narvik. Vi ser Tjeldøya til høyre og Hinnøya til venstre, Strandsholmen nærmest til venstre. Bak malmskipet bukter vakre Tjeldsundet seg nordover.

08.04.2011. Det går mot vår i Fagerlia.

04.04.2011. Saken løftes opp i Her og Der! Nå er det så ille som det aldri har vært! Bildet over er fra nederste del av Grønnlifjell tunnel på veien fra Fauske til Sulitjelma. Det begynner allerede i åpningen av tunnelen; vi ser isbaksene på begge sider strekke seg langt ut i kjørebanen. På den ca. 4 mil lange veistrekningen finner vi 4 tunneler med samlet lengde 8631 meter. På bildet over er det mildvær og nesten alle is-svuller og dryppkrater har tinet bort. Men dryppkratrene, den sundslåtte asfalten og år med lapping står igjen. Og slik er det mer eller mindre i alle åpningene på veien mot Sulitjelma. Disse tunnelene må være blant landets verste tunneler å ferdes gjennom; svært fuktige inngangsparti som skaper farlige situasjoner og materielle skader hvis en ikke er aktsom, steinsprang, ingen nødtelefoner oppmontert, ingen brannslokningsapparat, ingen mobildekning i hele området. Og manglende engasjement fra Nordland fylke (som eier vegen) eller Fauske kommune (som vertskap og pådriver for vegen) for å bedre standarden. Allikevel gir vi blomster til de som utfører det daglige vedlikeholdet og gjør at vi likevel kan ferdes på denne veistrekningen. Vi har ingen andre alternativ.

Med utgangspunkt i nyvasket bil ender vi alltid opp med en grå, sandet og våt bil når vi er ferdig på turen. Er vi riktig uheldig også med knust felg eller forstilling. Vår motorsyklist med rød Kawasaki tar nå sjelden ut på tur med sykkelen; etter å ha passert gjennom tunnelene er sykkelen grå, skitten og våt. Og det samme er føreren som startet med nypusset visir og kjøredress. Ikke mye stas!

20.03.2011. Og her er de, rådyrene i Fagerlia, som beiter i lia mellom Balmielva og Reinhagodden.

13.03.2011. Falleferdig kraftlinje mellom Fagerli og Sandneshaugen, tilsammen i overkant av 30 stolpepar. Hvem har ansvaret for å fjerne denne linjen? Noen plasser ramler traversene av. De seks tynne trådene er en skikkelig drapsfelle for bl.a. rype, og også trekkfugl som om våren mellomlander på Langvatnet. Er det Fauske Lysverk AS, Salten Kraftsamband AS, Bodø Energi AS eller Nordlandsnett AS som eier disse gamle linjene? Ihvertfall er det på tide at eierne rydder opp.

12.03.2011. Ei elgku med fjorårskalv har hatt tilhold ovafor Reinhagen i noen dager. Samtidig ble det funnet ferske spor etter to-tre rådyr, antagelig de vi hadde besøk av ved huset i høst (se nedenfor).

17.02.2011. På hjemturen fra skreifiske utenfor Vesterålen passerte vi Kjeøya sørvest av Lødingen. Her ser vi Kjeøyas gamle hovedgård.

27.11.2010. Sulitjelmamassivet fotografert fra Jakobsbakken. Fra venstre: Sårjåstjåhkkå 1690moh, Kokedaltinden 1470moh (i skyggen), Vardetoppen 1715moh og Stortoppen 1822moh (de som rager høyest på bildet), Dama 1781moh (stikker fram i skråningen), bakerst selve Suliskongen 1908moh, Vágnatjåhkkå 1690moh med Otertoppen 1546moh rett foran. I skyggen foran Suliskongen stikker en arm av Sulitjelmaisen seg fram.

20.11.2010. To rådyr på besøk ved fuglebrettet ved garasjen i Fagerli.Trolig er dette to av de tre rådyrene som oppholdt seg her i vår (se nedenfor).  Blits gjennom isolerglass gir ikke allverdens kvalitet på bildet.

10.11.2010. Et årlig tilbakevendende motiv - novemberlyset vestover hvor Vestfjorden åpner seg bak Lødingen og Hamarøyfjellene.

03.11.2010. Fra toppen av Rahppes, med Langvannet i bakgrunnen.

Foto: Fredrik With Pettersen (http://www.frezz-files.com/)

08.10.2010. Store mengder rognebør på trærne tyder på en snøfattig vinter....

 

I FagerIi-området er det inntegnet muligheter for 4 småkraftverk i tillegg til de to fullskala-kraftverkene som ligger her fra før (Kilde:http://kart.statskog.no). Valfarjåk som omtales nedenfor ligger nede til høyre i bildet. Det er til og med mulighet å bygge et kraftverk innenfor gjerdene til den nye kirkegården i Sulitjelma. 

 

2010 har det kommet fram planer om å etablere småkraftverk i mange av småelvene i Sulitjelmaområdet, bl.a. i Valfarjåkbekken som løper inn i Balmielva ovenfor Fagerli. Det har kommet fram protester mot å ødelegge de siste bekkene og småelvene som finnes i Sulitjelmaområdet. Med svært god grunn; alle de store elvene som munner ut i Langvannet er allerede regulert og tørrlagt. En føler at Sulitjelmasamfunnet har gitt nok til fellesskapet. Dessuten er det svært lite av verdiene som skapes, som blir lagt igjen i Sulitjelma.

 

Jeg er enig i protestene og argumentene for å la elvene få være i fred. Med unntak av Valfarjåkbekken under visse forutsetninger; det skapes nytt liv i den gamle kraftstasjonen nede ved museet, og kraftstasjonen etableres som et kraftproduserende "museums-kraftverk" hvor en forsøker å bringe den tilbake til sin opprinnelige form så langt det lar seg gjøre. Dette skal være en verdi som Sulitjelmasamfunnet skal få forvalte, hvor evt. avkastning skal pløyes tilbake til aksen. Valfarjåkbekken har allerede i dag svært liten vannføring ned til Fagerli. Dette skyldes vel at nedslaget over Låmivann-nivå ledes ned til Låmivann i tilførselstunnel (ref. NVE-kart), og slik ikke har større vannføring enn det tilsiget som kommer til nedenfor dette nivået.

(Se http://www.sverrep.com/sulitjelma.html).

 

Kart over Sulitjelmaområdet med alle eksisterende og mulige kraftverk inntegnet.

(Kilde: http://kart.statskog.no)

 

06.10.2010: Gjøglerblom (Mimulus guttatus) blomstrer fortsatt villig i en bekk i Fagerlia, til tross for at alle andre trær og planter har begynt forberedelsene til vinteren. Planten tilhører maskeblomstfamilien og stammer fra Nordamerika, der den går under navnet common monkey-flower. Planten er innført til Europa som prydplante, og noen få steder i Skandinavia er den forvillet, slik som i denne bekken en plass i Sulitjelma. (Kilde: KLO)

 

25.08.2010. "Flammen på Furuhaugen" med naturen selv som kunstner.

 

10.09.2010. Aldri før har jeg sett større fjære noen gang på Kjerstad enn denne, to dager etter at månen tentes. Dette til tross for den globale oppvarming med nedsmelting av isbreene på Grønland, i Antarktis, Blåmannsisen, Sulitjelmabreen, isbreene i Himalaya..., med derav stigende vann-nivå på verdenshavene. På Kjerstad hadde det motsatt virkning. Jeg kunne gå på havbunnen hvor trolig ingen tidligere har satt sin fot.

 

10.09.2010. En gruppe havfruer kommer opp av sanden og viser fram sine attributter ved fjære sjø.

 

24.08.2010. Ved inngangen til Sulitjelmamassivet finner du de to hyttene som utgjør Ny-Sulitjelma fjellstue, ca. 5 km vei fra stedet Sulitjelma og 580 m.o.h.. Den gamle hytta nærmest veien (til høyre på bildet) er den siste  bygningen fra gruvedriften her oppe. Denne hytten er nedslitt og brukes lite. Ved siden ligger Sulitjelma og Omegn Turistforenings nye hytte. Dette er en moderene hytte med både innlagt vann og strøm. Området består av kupper snaufjell, med spor av gruvedrift i nærområdet. Sommerstid går det kjørbar vei videre opp  på Tverrfjellet. Her går det løype til Sorjushytta. Dette er en del av Nordkalottruta og Nordlandsruta. Det går bilvei bratt opp lia fra Sulitjelma kirke. Veien deler seg når en kommer opp lia. Den ene veien går sørøstover til Låmivatnet og den andre nordøstover til Ny-Sulitjelma Fjellstue. (Kilde: også www.ut.no).

 

07.08.2010. Kystvakta viser muskler. Rotvær fyr i bakgrunnen til høyre.

 

August 2010.

Hva er det som skjer med sjøfuglene og vadefuglene som det yret av tidligere. Bl.a. på Kjerstad er det store områder av fjæra som tørrlegges ved lavvann. Disse områdene har tidligere vært et yndet tilholdssted for fuglene både ved flo og fjære. Fjæra yret av liv, og var matfat for alle våre kjente sjø- og vadefugler. Store flokker med ærfugl fisket i Straumen i innløpet til Kjærfjorden, og om sommeren var det en evig alo av terner som stupte etter småfisk til ungene som de hadde på holmene og oppe i Røurvatnet. På ettersommeren dukket tallrike nye ungekull fram av både ærfugl, stokkender, tjeld, måke, osv. Disse ble ofte raidet av ørn og svartbak som igjen hadde sine unger å forsørge.

 

I år har jeg ikke sett en eneste tjeldunge nede på leira, ikke en eneste måkeunge, ikke et eneste ungekull av ærfugl, ingen andunger.... De voksne småmåkene og tjeldene mangler unger, og ærfugl og ender er borte.

 

Ute på Tjeldsundet har jeg sett lundefugl med sil (tobis) i nebbet på vei vestover, til Røst? Hvor ingen unger har blitt kjekket på grunn av matmangel. Har vårt sug etter lekre laksefileter, Omega3 og evig liv blitt så stort at vi er i ferd med å ødelegge noen av de viktigste næringskjedene i havet?

 

På Kjerstad har vi i dag en ganske stor bestand av kråke og hegre. At ingen tjeld- eller måkeunger har fått vokse opp skyldes nok kråka. Men dette kan ikke helt forklare hvorfor ærfugl og ender skyr området. Da jeg selv var unge fant vi spenning i å fiske småmort (yngel av torsk, sei) nede i fjæra. Redskapene var bjørnetråd og bøyd knappenål med "maritroll" som agn. I dag er småmorten også borte....

 

 

17.07.2010. Som de første noengang foretok fem ungdommer fra Sulitjelma elverafting på Sjønståelva. Starten skjedde i elva nedenfor Stokkviknakken tunnel med innkomst ved elveterskelen nedenfor Tverråmo.

 

Rafterne passerer området ved  Stormo. Slipsfossen i bakgrunnen. Se alle bildene i arkivstørrelse under fanene SULITJELMA eller BILDER.

 

08.07.2010. En "floing" nærner seg vestfra.

 

08.07.2010. Cruiseship EUROPA passerer Lødingen på vei inn Tjeldsundet sørfra.

 

08.05.2010. I vinter og vår har tre rådyr av og til vært og besøkt oss nede i Fagerli og gitt oss en utrolig flott naturopplevelse. Ikke mange har sett disse sky dyrene. Men nå har noen bestemt  at slik kan vi ikke ha det; de må drepes. Så med kommunen og Statskog sin velsignelse er det gitt fellingstillatelse på tre rådyr i Sulitjelma. Dersom jegerne er seg sitt ansvar bevist avstår de fra å søke om å få jakte på disse dyrene. Men hvis så skjer vet jeg om mange som kommer til å slå ring om disse dyrene (eller ringe inn jegerne?). For dette er en stor feil som begås mot disse få dyrene i Sulitjelma, som om vinteren har det stridt med å overleve i et barskt klima og med trussel fra rovdyr. Da behøver de ikke å bli truet av oss mennesker også.

SISTE: På ettersommeren ble fellingstillatelsen trukket tilbake.

Foto: Fredrik With Pettersen.

 

20.05.2010. Vår på Hellarmovatnet. I bakgrunnen den reguleringstruede Galmijokka-fossen.

 

Første halvdel av mai 2010 på Kreta.

Fra havnivå opp til 1000 moh (ved foten av fjellmasivet Lefka Ori 2452 moh) og ned igjen til havnivå på andre siden av fjellene, en veistrekning på ca. 37 km mellom Vrises og Chora Sfakion på Kreta. I luftlinje ca 20 km. Utplassert i norsk nærnatur/nærområde blir denne veien ganske identisk med en tenkt vei på Tjeldøya fra Tjeldodden i sør, opp Toftefjellet og over Kjærstadtinden, Trolltinden og Jotinden - alle i høyder ca. 1000 moh - og ned til foten av Ramsundbrua på nordenden av Tjeldøya. For 2 1/2 år siden (høsten 2007) var dette en smal og utslitt fjellvei som manglet autovern, og som dengang var så dårlig at vi ikke tok sjansen på å kjøre ned på sørsiden. Men i dag fremstår den samme vegen som en perle i fjellet; nyoppbygd med vakre oppmurte forstøt-ningsmurer i naturstein i den stupblatte fjellsiden, avsluttet med autovern i samme stil, støpte betongledere mot fjellsiden for å fange opp nedfallsstein og for vanndrenering, fangnett for stein på de mest utsatte plassene, tre korte tunellstumper som vi i Nord-Norge bare kan glo langt etter og beundre - og især vi som bor i Sulitjelma. Og beplantning i lommer langs vegen med steinsatte utkikkspunkt hvor en kunne stoppe for å beundre den stor-slåtte naturen. Vegen er en av forbindelsene mellom nord og sørkysten av Vest-Kreta. På sørsiden av fjellene faller den virkelig "rett ned" mot sjøen.

Men hvordan kan det være mulig å gjøre noe slikt i dette fjellandskapet på så kort tid? Hellas oversvømmes vel heller ikke spesielt av oljemilliarder slik som Norge gjør? Og etter å ha kjørt øya på kryss og tvers har vi heller ikke funnet noen bompengestasjoner. Selv har jeg bl.a. erfaring med den norske veistandarden fra Lødingen og nordover - langs sjøkanten. Og jeg kan forsikre at fjellet på Kreta ser både farligere og vanskeligere å bygge vei i enn f.eks. de 2-3 km fra Lødingen til Kåringen hvor det i 2008 ble satt igang utbedringsarbeider, og som kanskjer kan få midlertidig asfaltdekke til fellesferien 2010. I denne utbedringen berøres ikke Kåringsbakkene, eller vegen videre nordover. Disse veitrase'ene er ikke engang planlagt for en ny vei med samme standard som den på bildet over. Noen i Norge og Nordland bør skamme seg! (Siste: Asfaltering av vei og fergeleie så og si ferdig til fellesferien - godt jobba på flott vei!).

Vil du lese mer om dette ville og vakre fjellområdet kan du besøke http://www.interkriti.org/visits/sfakia.html

 

Første halvdel av mai 2010 på Kreta.

En kirke utenfor Chania er representativ for de fleste kirkebygg på Kreta. Og det samme som beskrives om veiene ovenfor gjelder for offentlige bygninger og kirker. Hvorfor får vi det ikke til i Norge? Mangler vi kvalifikasjoner til å vedlikeholde våre eiendommer, eller mangler vi vilje, eller bevilgningene går i lommene på kriminelle/personlig vinning, konsulentkameraderi? Eller driter vi rett og slett i disse bygningene?

 

19.04.2010. Fugletue på Kjerstad

 

19.04.2010. Gården "Viken" på Kjerstad

 

19.04.2010. Mosetue på Kjerstad

 

19.04.2010. Furumo på Stor-Rotneset Kjerstad

 

29.03.2010. Rundt matfatet

 

25.03.2010. Nok snø.

 

12.03.2010. I begynnelsen av mars søkte rein ned til Fagerlia. Det er vanskelige beiteforhold i fjellet med mye is på bakken. På bildet har en fjordårskalv funnet litt lav på en bjørkelegg utafor huset vårt.  Med liten tilgang på mat blir reservene fort brukt opp hvis dyrene blir jaget eller forstyrret. Og snart skal simlene kalve. Så ferdes med hensyn i fjellet.

 

08.03.2010. Mildvær i mars, Sjønståelva. Til venstre Stormo, på høyre side av elva Tverråmo.

 

17.02.2010. Fredrik med kiten på Langvatnet.

 

06.02.2010. VI GRATULERER UTBYGGERNE OG BRUKERNE MED ALPINANLEGGET I DAJA.

 

25.01.2010. Sulitjelma Fjellandsby og Alpinsenter. Snøproduksjonen går for fullt.

 

25.10.2009. Alpinanlegget i Daja begynner å ta form. 

Sjønstå høsten 2009.

25.10.2009. Søndagstur til Sagmo.

12.10.2009. Kjøttmeis.

18.10.2009. En oter på besøk rett nedenfor huset på Kjerstad. Jeg oppdaget den ute på sjøen i Osen på storfloa, den kom svømmende mot land, smått dykket den, smått i overflatestilling. Plutselig kom den på land og spurtet forbi huset med bare ca. 20 meter. Den forsvant trolig inn i en stor dunge med kvist og ris nedenfor huset. Vanskelig lysforhold skapte et litt artig bilde...

Glastunes, Sulitjelma, en høstdag i begynnelsen av oktober 2009.

 

22.09.2009. Flo sjø og opphold i regnværet som preget hele september måned.


Her kan du se alle Her og der-bildene

18.-20. september 2009 feiret Tjeldsund kommune 100-års jubileum. Samtiditg ble det nye ordførerkjedet tatt i bruk for første gang

27.09.2009 fant vi en havsule som trolig satt og fordøyde sild inne i Kjærfjorden. Havsula stupdykker fra stor høyde og fanger fisken når den går i havoverflaten. En opplevelse .

September 2009. Brua over Kjærfjorden er ferdig oppussa.

20090819. Sandtorg i Tjeldsundet, tidligere handelssted fra 1600-tallet.

20090901. Utsikt fra Kvænangsfjellet.

20090901. Vegetasjon på Finnmarksvidda.

20090901. Sametingsbygget i Karasjok.

20090831. Vadsø Bibliotek.

20090831. Parti fra den vakre stranden i Sandfjorden.

20090830. Hamningberg med gammel russebod fra pomorhandelens tid.

20090830. Ihvertfall stopper vegen her.

20090830. Nyrestaurerte gamle Vardø skole. Vakkert.

20090830. Nyrestaurert hus i Vardø. Svært vakkert.

20090829. Moteoppvisning i Varangerbotn.

20090829. Fra samisk marked i Varangerbotn.

20090829. Stolt norsk spelsau i Varangerbotn.

20090828. Rullesteinsparti i Porsangerfjorden.

20090828. Helleristninger, Alta Museum.

20090824. Tjeldsundet møter Vestfjorden.

20090824. En flokk gjess på trekk har mellomlandet på Naustvika.

20090910. Tyttebærår 7 meter bortafor garasjen i Sulis.

20090818. "Bestemors hygge", viltvoksende orkide på "hemmelig" sted i Sulitjelma.

20090818. Kronår på bær i Sulis, også bringebær.

20090818. Her hviler ei av Fagerlis fordums praktfuruer...

20090818. Reinsdyrbukk i farta.

20090814 regnbue over seljetreet på Kjerstad. Tips: bruk polarisasjonsfilter når du tar f.eks. bilde av regnbuen, da får du fargene fram på bildet.

20090811. Valvågpollen sett fra Øver-Purka.

20090809. Cruseskip på vei nordover. Snart slutt på sesongen for i år...

Fullmåne 20090806.

20090811. Lødingen med Vadholman i bakgrunnen. Bildet er tatt fra Øver-Purka på Tjeldøya.

20090809. "Syv magiske punkt" i Skulpturlandskap Nordland, Skånland.

Vakre Kjærfjorden 20090804. Kjerstad-revva til høyre med Sletten under. Smånessan til venstre.

20090802. Fraflyttet småbruk i Valvåg. Naturen er overdådig når den pynter landskapet.

20090802. Brygga på Dragland.

11.07.2009. Kjerstad. Båten er kommet på sjøen etter vårpussen.

12.07.2009. Og med nyoppusset båt var veien ut på fjorden kort. Fint med fisk ble det også.

12.07.2009. Tjeldsundet åpner seg ut mot Vestfjorden.

Kjerstads eldste hus - bygget i 1860 eller muligens noen år før - får nytt tak. Det hersket reine "takfeberen" på Kjerstad i sommer idet tre hus fikk nye tak.Her er detalj fra det opprinnelige taket på Kjerstads eldste hus. Spontak.

13.07.2009. Cruiseskipet MS "Saga Rose" på vei inn i Tjeldsundet sørfra.

13.07.2009. MS "Saga Rose" er gamle "Sagafjord" som ble bygget for Den Norske Amerikalinje i 1964, "Saga Rose" eies i dag av SAGA Cruises og er ute på sin Farewell to Norway Tour, i det hun skal ut av drift etter årets sesong.

Strandstinden i bakgrunnen.

08.07.2009. Familielykke blandt en av kyrne som beitet på eiendommen på Kjerstad.

05.06.2009. Hvitveisen blomstrer på plenen i Sulis.

31.05.2009. Grønn kartlav i ca. 700moh mot Lomi.

31.05.2009. Jakobsbakken sett fra Lomiområdet i ca. 700moh.

31.05.2009. Rødsildre i blomst i ca. 700moh.

31.05.2009. Bru over Lomielva ca. 620moh.

Gravand beiter nede i Osen mai 2009.

Kjærfjordbrua males og vedlikeholdes våren 2009.

Tjeldsund kommune 100 år i 2009.

15.05.2009. Krokusen blomstrer; det er vår.

01.05. 2009 i Sulitjelma, nesten sommervarme og stille.Se bildene

27.04.2009 raste ei større steinblokk ut på veien i Sjønstådalen vel ei mil nedenfor Sulitjelma og stengte veien. Og mere vil komme. Berghammeren på bildet over tar med seg vegen også når den kommer ned. La oss håpe den ikke tar med seg mer. Vi burde slippe å ha dette hengende over oss.

23.04.2009. Hegrekolonien på Kjerstad er mere aktiv nå når det våres, men her i kaldt vårregn er det kanskje dårlig med vårfornemmelser.

15.04.2009. Industriområdet på Sandnes i Sulitjelma. En anelse av vår i lufta med over 7 plussgrader på formiddagen.

30.03.2009. En enslig svarttrost har funnet veien til Fagerlia. Litt tidlig i forhold til før om åra (14.04.2007 tidligste). Men gamle hanner kan vistnok overvintre hos oss. Om dette er en gammel han er jeg ikke sikker på.....

Gammelskolen på Kjerstad - som ble satt opp etter krigen - er i dag restaurert og brukes som fritidshus

Nede på Naustneset på Kjerstad hadde fire graner veltet i vinterstorm

Og alle venter på vår og sommer - også ruren venter (tror jeg) nede i fjæra på Kjerstad

18.03.2009 så jeg tjelden for første gang i år på Kjerstad. Ennå litt kaldt på føttene nede på leira.....

Kjerstadtinden

Naturens "malersprøyte" var på ferde i midten av mars på Kjerstad

10.03.2009 Sulitjelmafjellene: Vardetoppen 1712moh og Stortoppen 1822moh til venstre, til høyre i skyene ligger Otertoppen 1546moh nærmest, bak den stikker Va'gnatjåhkkå 1690moh opp av skylaget. Suliskongen eller Sulitjelmakongen 1907moh bakenfor den igjen. Nord-nordvest for Suliskongen finner vi toppene Dama, Knekten, Sluskhatten, Kokedalstinden. Dama ligger nærmest Suliskongen (selvfølgelig). Suliskongen er Nord-Norges nest høyeste fjell. Suliskongen er omgitt av Sulitjelmabreen.

Visste du forresten at Suliskongen spilte en avgjørende rolle for hvordan Nordlandsfjellene i sin tid ble formet, især fjellene sør i fylket. Mer om dette kan du lese her (sakset fra www.visitnordland.no).

10.03.2009 Sulitjelma. Bildet er tatt fra området nedenfor skihytta mot Vardetoppen og Stortoppen.

10.03.2009. Jakobsbakken ca. 600moh.

På Wikipedia kan du lese følgende fakta: Jakobsbakken (lokalt: Bakken) er en tettbebyggelse på sørsiden av Langvatnet, like over skoggrensen på 600 moh. i Sulitjelma. Det var drift i Jakobsbakken gruve fra 1896-68 og det ble totalt utvunnet totalt 4 467 millioner tonn malm i gruven. Etter nedleggelsen av gruven i 1968 ble den sivile delen kjøpt av Norsk Luthersk Misjonssamband og den tekniske delen revet eller murt igjen. (Her må være feil i bruken av tallene, dette gir et daglig uttak på ca. 170.000 tonn malm, arbeide 365 dager året i 72 år. Vel i meste laget).

Du kan lese mer om bl.a. om Jakobsbakken på Sulitjelma historielag sine nettsider. Her har vi tillatt oss å gjengi historien om Jakobsbakken, meget interessant lesing.

10.03.2009 Sulitjelma. Nord-Saulo 1768moh, Norges høyeste grensetopp

10.03.2009 Sulitjelma. Ski- og hytteanlegget i Daja under utbygging. Se mer om disse planene på nettstedet til Sulitjelma Fjellandsby.

28.02.2009. Reinhagen gård i Sulitjelma i lett frostrøyk.

Reinhagen eies i dag av RIBO, Saltdal. De skriver på hjemmesida: Fritidseiendommen Reinhagen i Sulitjelma benyttes til helgeturer for beboerne, gjerne uten ledsagere. Gården som i seg selv har en spennende historie, ligger sentralt til i Sulitjelmas fantastiske fjellverden med uendelige muligheter for alle årstider.

Les historien om Reinhagen gård og Fagerli på nettsidene til Sulitjelma historielag.

Sulitjelma. Og en gråspurv bruser opp fjærene i 21 kuldegrader. I år har fuglene fått være i fred for spurvehauken. Små marginer mellon liv og død i naturen, også for spurvehaukene.

Sulitjelma. Til fjells i nysnø. Sporene etter en rypejeger og hunden hans på vinterens siste jaktdagen opp Raphes.


Trykk på bildet over for å se alle tre måtene!

DET STORE BÆRÅRET 2009 OGSÅ I SULITJELMA

HUNDEMINNER:

Lara av Vargevass

Fredrik og Lara

Valpene til Lara

Godt med fødselspermisjon

Larannes Akiak

Larannes Kutchik

E-Cæsar (også Kutchik) 

Sulitjelma. Kjøttmeis

Sulitjelma. Gråspurv

Sulitjelma. Sidensvans

Sulitjelma. Gråsisik

Sulitjelma. Grønnfink

Sulitjelma. Rødstrupe

Sulitjelma. Bokfink

Sulitjelma. Stær

Sutitjelma. Granmeis

Sulitjelma. Rødvingetrost

Sulitjelma. Sivspurv

Sulitjelma. Lakseand-par på Langvatnet

Sulitjelma. Sandlo

Sulitjelma. Blåstrupe

Sulitjelma. Jordugle

Sulitjelma. Kaie