BILDER

Bildearkiv

Nedenfor kan du velge blant noen av de bildealbum som vi har lagt ut på nettsida. For å ta opp de forskjellige album klikk på bildene.Bilder uten kildeangivelse/fotograf tilhører webansvarlig og nettsidens fotosamling og eiendom.


Øvrige foto med annen fotograf er merket eller kildeangitt under hvert bilde. Gamle bilder fra før 1955 har ofte ukjent fotograf - f.eks. i albumet "Gamle bilder fra Kjerstad". Kildene er forsøkt angitt i oversikten over slike album så godt dette lar seg gjøre.Bildene stilles gjerne til disposisjon, men etter avtale og med kildehenvisning.

Ingen av bildene i denne hjemmesiden tillates løftet over til andre sosiale media (f.eks. Facebook) uten etter avtale.


All video er linket til YouTube.Hvis du ønsker full oversikt og tilgang til alle album tilhørende denne hjemmesiden kan du trykke i bildet til venstre.
Noen av disse enkeltalbum kan du også åpne i oversikten nedenfor ved å trykke i bildene.

Gamle bilder fra Tranøy

Gamle bilder fra Tranøy i Hamarøy.

Il Malm smågutter til Røst og Værøy 1996

Vi tar ferge over til Røst, spiller kamp, drar til Værøy, spiller kamp, og returnerer til Bodø med helikopter.

50-års radiojubileum

26.-28.august 2011 feiret vi 50-års jubileum siden vi gikk ut av Bodø radioskole som telegrafister. For å se bildene må du logge deg på som bruker.

Jakobsbakken

Vi besøker Jakobsbakken.

Sangsvaner på et tjern

Dette sangsvaneparet med fire unger fant vi på et lite tjern i Sulitjelma.

På skreifiske 2011

Vi blir med "MARGIT" på skreifiske på yttersida av Vesterålen i februar 2011.

Rafting i Sjønståelva

17.07.2010. Som de første noengang foretok fem ungdommer fra Sulitjelma elverafting på Sjønståelva. Starten skjedde i elva nedenfor Stokkviknakken tunnel med innkomst ved elveterskelen nedenfor Tverråmo.

Badeliv i Balmielva

Vi blir med sommerglade unger opp i tørrlagte Balmielva, hvor stillestående store kulper med vann har laget fine forhold for en sommerdukkert.

Avkledd hus

Dette huset sto nedenfor skola og ble revet i juli 1994. Rom i 1. etg. ble vistnok i sin tid brukt som klasserom for fysikk og kjemi. Trykk på bildet og du kan få se flere nakenbilder.

Industriområdet på Sandnes, Sulitjelma

I dette albumet vil vi vise industriområdet på Sandnes slik det ligger i dag år 2010. Samtidig vil vi i korthet fortelle hva bygningene ble benyttet til (navn på bygningene) i prosessen med å foredle råmalmen.

Ronald Fredriksens bilder

Ronald Fredriksen presenterer her en del av sine unike bilder fra Sulitjelma-området og fra gruvedriften i Sulitjelma.

Til fjells i Sulitjelma

Vi starter nede i Sjønstådalen en høstdag, går opp på fjellet nordøst for Sulitjelma og innover mot Sorjus en skytung høstdag. Derfra tar vi en avkjølende sommervarm dukkert i kulpene i den tørrlagte Balmielva, før turen går innover til Balvatnet i Saltdal kommune. På flott silkeføre nyter vi turen både i lavlandet og oppe på vidda, før vi til slutt havner nede i Daja hos Sulitjelma Fjellandsby.

Nyere bilder fra Kjerstad

Med Fauske Sprint til Lofoten

I august 1997 dro vi sammen med Fauske Sprint og guttelaget vårt på fotballturnering til Lofoten. Vi tok ferga over Vestfjorden fra Skutvik til Svolvær. På turen var vi innom Skrova. Kampene foregikk ved Lofothallen i Vestvågøy. Mellom "slagene" var vi på sightseeing til Ballstad og Utakleiv. Finalen for guttelaget endte med seier til laget vårt. GODT JOBBA! Før vi dro hjem var vi innom Lofotr, Vikingmuse'et på Borg.

Lofoten, Værøy, Røst

I juli 1991 tok vi en tur til Lofoten. Vi var innom Glasshytta i Vikten, Smeden i Sund, besøkte Karl Erik Harr i Henningsvær. Vi var på Reine, Moskenes, Sørvågen, Å, Værøy og Røst.

Fra Bodø til Nyksund

I juni 2004 tok vi ferga fra Bodø til Moskenes. Fra Moskenes kjørte vi gjennom Reine og videre nordover til Nyksund i Vesterålen. I Nyksund var det tåke og regn. Men det forringet ikke å oppleve vakre Lofoten og Vesterålen. Nyksund alene var verdt turen til fulle. Stedet er et nedlagt men ikke utdødt fiskevær i Øksnes kommune, på nordenden av Langøya. Helt riktig er dette ikke, for bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øyer, Nyksundøya og Ungsmaløya. Disse øyene er forbundet med en 65 meter lang molo. Men Her ser du noen av bildene fra turen. (Ønsker du mere informasjon om Nyksund finner du masse på nettet.

Hamningberg tur/retur

Dette albumet viser bilder fra en tur vi gjorde oppover til Hamningberg i Øst-Finnmark i slutten av august 2009. Vi brukte 4 dager på turen. På turen fikk vi gjensyn med de gamle stedene slik vi husker dem da vi bodde i Øst-Finnmark og kjørte flere ganger om året til Nord-Troms og Nordland. Litt vemodig, men samtidig godt å oppleve stedene og det overveldende i den storslåtte, rene naturen i Finnmark. Å kjøre bil i Øst-Finnmark er som sitte i fly; himmelen er nær i det vide, romslige landskapet, med den frihetsfølelsen dette gir en.

Lørdag 29. august var vi på det årlige markedet i Varangerbotn, der håndverkere fra hele Nordkalotten stiller ut og selger sine produkter. Et meget populært marked med deltakere fra Finland, Sverige og selvsagt Norge. Og når det snakkes om marked, så var det selvsagt ute og ved museet. Vil du lese mere om dette markedet kan du besøke Unjárga på nettet.

Andre "Høydepunktet" var å ligge i telt ute mot Hamningberg og bli "sugd" med av lyden fra brenningene mot den fantastiske stranden i Sandfjorden. Et annet høydepunkt var besøket på hotellet i Vardø og bli servert pannert torsk med saus og tilbehør. Virkelig topp. Vil du lese mere om Hamningberg, så har vi sakset noen nyere artikler fra avisa Finnmarken.

Hege Stavseth's  Hamningberg - fra fiskevær til minnested masteroppgave 2008 fra UiT gir deg alle fakta om stedet.

Sjønstå gård

Hos Arkitektguide leser vi: Sjønstå gård ligger ved utløpet av Sjønståelva i sør-enden av Øvrevatnet - mellom Finneid og Sulitjelma. Gården ligger ved den gamle transportveien for malmen fra gruvene i Sulitjelma. Inntil 1957 var det utskip-ningshavn for malmen på gårdens område på sørsiden av Sjønståelva, men havna berørte ikke gårdstunet med alle sine hus. Oppbyggingen av gården startet rundt 1650.

Gamle naust i Saksenvika

Inne i Saltdalsfjorden i Saksenvika finner vi disse gamle naustene. Nye E6 har dessverre tatt en del av dette flotte området, men heldigvis har noe av naustene blitt bevart. På vinterstid foregår det et livlig isfiske på Saksenvika. Noen vil ha det til at de ivrigste fiskerne er ute på isen før måsen tør å sette seg på den.

Gamle naust på Kjerstad

På Kjerstad finner vi også noen gamle naust, om ikke så gamle som de i Saksenvika. Men bruket som hang inne i naustet var gammelt. I dag hadde vi neppe fått så mye fisk om vi hadde satt det ut.

60-års jubileet for luftskipet "Italia"s mellomlanding i Vadsø

Museumsnett har vi klippet følgende historiske fakta:

Polferden begynte i Roma 29. mars 1926, og reisens første etappe gikk til Oslo, med mellomlanding ved en spesialbygget fortøyningsmast på Ekebergsletta 14. april. Så dro man fra Oslo via Leningrad og Vadsø (der luftskipsmasten står fremdeles) til Svalbard. En base med både mast og hangar var bygget opp i gruvebyen Ny-Ålesund. Om bord var bl.a. Amundsen, Ellsworth, Nobile, Riiser-Larsen, Oskar Wisting (som hadde vært med Amundsen til Sydpolen) - samt en hund, Nobiles foxterrier Titina.

Ekspedisjonen forlot Ny-Ålesund om formiddagen den 11. mai, og klokken 0125 GMT natt til 12. mai 1926 passerte luftskipet "Norge" med Amundsen-Ellsworth-Nobile ekspedisjo-nen ombord den geografiske nordpol.

Etter at de hadde vendt tilbake til Europa igjen havnet dessverre Nobile og Amundsen i en større krangel, mye preget av prestisje og personmot-setninger, og luftskipskonstruktøren bestemte seg for å gjøre et eget forsøk, med et eget, nybygd luftskip og en rent italiensk ekspedisjon med et mer omfattende forskningsprogram. N4 fikk navnet "Italia", og dro av gårde sommeren 1928. Da den ferden endte med havari på tilbakeveien fra Nordpolen til Svalbard, ble det Roald Amundsen som satte livet inn på å redde sin gamle kollega og rival - Amundsen forsvant med flybåten "Latham", tidlig under den omfattende jakten på Nobile-ekspedisjonen.

Dessverre var det ikke mulig å bevare "Norge" intakt, og bare noen smådeler av luftskipet er blitt tatt vare på. I Vadsø har man altså stående mellomlandingsmasten, som også ble brukt av "Italia" i 1928, og er et kjent lokalt minnesmerke på Vadsøya.

Interessant stoff om disse dramatiske hendelsene finner du også på Norsk Polarhistorie sine sider.

5. mai 1928 mellomlandet luftskipet "Italia" under kommando av general Umberto Nobile i Vadsø på vei nordover. Bildene i dette albumet er fra 60-års jubileet som Vadsø feiret sammen med italienske og russiske venner den 5. mai 1988.

Tur til Island i 2004

I september 2004 var vi en uke på Island, hvor vi kjørte rundt noen dager på den sørvestligste delen av øya.

På sjøen

Drivhuset i Fagerli

I slutten av febrfuar startet sesongen opp med såing av plantefrøene. Drivhuset var mest mulig "selvhjulpet" i vekstsesongen, slik at det kunne stå uten pass i ca. 14 dager. Så lenge var det vann nok til den automatiserte vanningen. Lufting og evt. varme var også automatisert så langt det lot seg gjøre.

Vardø en grå vinterdag

Vardø opplevde mange tøffe år utover fra 1980-årene da tilgangen på fiskeriråstoffer sviktet. En grå og snøtung vinterdag gjør ikke stemningen bedre. Vi som har bodd i Øst-Finnmark vet at Vardø og østre deler av Varangerhalvøya har en utrolig vakker og storslått natur å by på.

Vardø ble kjøpstad i 1789 og er dermed sammen med Hammerfest Nord-Norges eldste by. Bosetning 4500 år tilbake, med bygrunn fra middelalderen. I 1307 ble den første kirke vigslet på stedet. Vardøhus Festning har sikret Finnmark for Norge i tiden da kampen mot russiske og karelske herjinger pågikk. I det 19. århundre utviklet Vardø seg til Norges største fiskevær.

Åpningen av Vardø lufthavn Svartnes i 1987

04.09.1987 ble Vardø lufthavn Svartnes åpnet. Og der var Fredrik.

Svartnes ligger på fastlandet rett innafor Vardø og under fjellet Domen (som har en dyster historie fra 1700-tallet å fortelle). Sammen med ny undersjøisk tunnelforbindelse og åpningen av småflyplassen ble Vardø knyttet til resten av landets kommu-nikasjonsnett.

Gamle bilder fra Tjeldodden 

I juni 1974 var Peder Hansen fra Kjerstad en tur ute i Tjeldodden på sin Puch og fotogra-ferte gamle hustufter på stedet. Resultatet ser du i dette albumet. Peder sine anmerk-ninger ligger under hvert bilde i begge album. Denne fotosamlingen er privat og skal ikke inngå i annen fotosamling uten etter tillatelse. All bruk av bildene skjer etter avtale.

Du finner flere nyere bilder fra Tjeldodden - og også historien til stedet, og hvordan stedet lever i dag - på nettstedet www.tjeldodden.com

Reinhagen gård

I østenden av Langvatnet mellom utløpene til Balmielva og Lomielva ligger Reinhagen gård på en odde som stikker ut i Langvatnet, Reinhagodden eller Koksodden. Gården går helt tilbake til rundt 1847-48 da den første bofaste bebyggelsene ble reist ved Langvatnet.

MP-konsert i Besøksgruva i Sulitjelma

I besøksgruva kommer du inn i bergmannens rike. Du får se hvordan malmen ligger i fjellet, og du får et inntrykk av hva som måtte til for å omskape den til kobber. Du ikler deg gruvearbeidernes habitt - lomp og hjelm - og følger gruveloket 1,5 km. inn i fjellet. Der får du se hvordan gruvedrift og transport av malm foregikk i Sulitjelma. Du kan også fornemme litt av hvordan livet var for dem som hadde sin arbeidsdag her.

En tur i besøksgruva tar fra to til fire timer, avhengig av hvor mye du vil se. Turen blir ledet av guider med omfattende kunnskaper om Sulitjelma. Etterpå kan du kjøpe et gruveserti-fikat som bevis på at du har vært inne i bergmannens rike. Bli med Mons-Petter Festivalen på MP-konsert i Besøksgruva i 29.06.1995

Sildefangst i Kjærfjorden 1961

I 1961 satte vi 4 sildegarn (nordsjøgarn) inne i Kjærfjorden etter sild. Resultatet ble 17 kasser Kjærfjordsild.

Rundtur i Sulitjelma

Vi skal nå ta deg med på en rundtur i Sulitjelma, og vi starter helt nede ved øverenden av Stokkviknakken tunnel. Grunnen til at vi begynner så langt nede i dalen er for å vise hvordan noen valgte å kvitte seg med søpla si. Disse første bildene i albumet er til skrekk og advarsel, og ettertanke for de med dårlig samvittighet.

1. mai 2009 i Sulitjelma

Vi starter denne 1. maidagen i Fagerli med å vise noen bilder rundt den gamle smeltehytta. Tradisjonen tro startet vi den offisielle feiringen kl. 0800 med skolekorpset assistert av voksenkorpset som spilte fra Fagerli til Samfunnshuset. Dette kan være litt av en prøvelse når værgudene er vrange. Men i år var det helt topp, nesten som en sommer-dag å regne med over 15 varmegrader. I år var det ikke salutt kl. 0800. Spesielt for Sulitjelma er barnetoget som går på formiddagen. Toget ble avsluttet med gudstjeneste i kirka. At kirka blir trukket inn i 1. mai feiringa er nytt av året. I år hadde vi besøk av biskop i Sør-Hålogaland bispedømme Tor B. Jørgensen, som sammen med prost Bjørg Finnbakk ønsket velkommen til kirka. Kirka i Sulitjelma ble forresten bygd i 1899, og er en såkalt langkirke bygd i tre. Kl. 1700 gikk så demonstrasjonstoget ut fra Samfunnshuset. Den offisielle parolen var ARBEID TIL ALLE ER JOBB NR 1. Toget ble avsluttet med berg-mannssalutt. Feiringen ble avsluttet inne på samfunnshuset, hvor dagens hovedtaler var nestleder i LO Geir Mosti. Og da Mons-Petter festivalen nå er i gang manglet det ikke på kulturelle innslag heller.

1. mai i Sulitjelma i det forrige århundre

Vi viser noen bilder fra 1. mai i Sulitjelma på 1990-tallet. Værmessig kan det noen år være en prøvelse å få avviklet demonstrasjonstoget, men sulisværingene er tøffe typer og gir ikke opp for litt ruskevær.

Kjærfjorden

Bilder fra Kjærfjorden.

Gamle bilder fra Kjerstad

Gamle bilder fra Kjerstad. Mange av bildene har ukjent fotograf, men tilhører familiesam-linger på Kjerstad.
På skreifiske i 2012